Espanjalaista eleganssia


 

16. aikakaudella  Espanja oli muodin kärjessä. Espanjasta levisi tyyli vaikutteita maailmalle ja perinteiset espanjalaiset vaatteet oli laajalti tunnettuja eleganssistaan. Koska Habsburgien valta kasvoi Espanjassa, vaikutti se myös muodissa, silloin tuli viitat, korsetit ja farthingalesit suosituksi koko Länsi-Euroopassa. Farthingales oli kellomainen vanne hame joka koostuu valaanluusta, kankaasta ja monimutkaisesta lanka häkeistä naisten vaatteiden alla. Tyyli oli hanka Renesanssin naisille ja se vei heiltä monta tuntia pukeutumiseen.

Espanjan perinteinen vaatetus sai runsaasti vaikutteita maurien kulttuurin hallitessa Iberian niemimaata alkaen 711-luvulta asti. Maurien kulttuuri teki suosituksi rikkaat kuviot, jalokivet (usein napit) ja hajuvedet sekä raskaat lantioliivit ja kaulukset. Mustasta väristä tuli suosittu erityisesti tapahtumissa sekä miehet että naiset käyttivät raskaita kultaisia kaulakoruja ja jalokiviä. Lisäksi vaatteet tehtiin usein raskaista kankaista ja koristelu oli kultaa tai hopeaa.


Espanjalainen muoti lopulta vanheni ja antoi tietä Ranskan Dominancelle. Kaupungit kuten Paris olivat innovatiivisia ja alkoivat toimia tiennäyttäjänä 17. vuosisadalla Euroopan muotimaailmalle.


Tänään, espanjalainen muoti on hyvin modernia mutta perinteiset espanjalaiset vaatteet ovat vielä kuuluneet erikoistapahtumiin. Flamenco esiintyjät pukeutuvat tyypilliseen punaiseen, mustaan tai valkoiseen mekkoon ja ruusu on korvalla. Miespuolisen flamenco esiintyjän perinnepuku koostuu mustasta tai punaisesta tuxedos paidasta ja klassisista housuista.


Perinteinen espanjalainen härkätaistelijan puku on pysynyt muuttumattomina vuosien varrella ja ovat monimutkaisia ​​pukuja joiden tyylin innoittajana oli mahtipontinen 18. aikakausi andalusialaisissa vaatteissa. Ne tunnetaan nimellä "traje de luces" ja ovat helposti erotettavissa muista perinnevaatteista paljettien, kulta ja hopea kierteiden, ja yksityiskohtaisten kirjontojen ansiosta.Mantilla on perinteinen espanjalainen verho pala, joka on usein kuuluuneet osana uskonnollisissa menoissa kuten häissä. Se on kevyttä pitsiä tai silkkihuivi joka on kulkee yli pään tai olkapäiden yli korkealle kampaan ja pysyy paikallaan pinneillä.


Peineta on suuri koristeellinen kampa. Sillä on kaareva runko ja pitkät piikit jotka kasvattaa korkeutta. Peineta, käytetään juhlissa.


Sana gilet tulee espanjan sanasta jileco (arabian sana yalíka), tai Chaleco. Se on hihaton takki, aivan kuten liivit tai liivi, joka muodostaa tärkeän osan perinteisen espanjalaisen vaatteisiin. 
Popular Posts